Waarom een donzen dekbed de beste keuze is (2024)

Ben jij de gelukkige eigenaar van een donzen dekbed, dan hoeven we jou niks meer uit te leggen. Er is maar weinig wat het heerlijke gevoel van dit luxe materiaal kan evenaren. Wat er dan zo bijzonder is aan een dekbed gevuld met ganzendons?

Verreweg het grootste voordeel van een donzen dekbed is dat het de temperatuur reguleert, waardoor jij het in bed altijd precies warm en precies koel genoeg hebt. Je kunt de kachel dus met een gerust hart een standje lager zetten ’s nachts. Dit is meteen ook de reden waarom Vandyck niet uitgaat van warmteklassen – al onze donzen dekbedden zijn heerlijk warm – maar van de mate van comfort dat een dekbed biedt. In samenwerking met TÜV Rheinland, wereldwijd toonaangevend op het gebied van onafhankelijke test- en keuringsactiviteiten, heeft Vandyck een speciaal classificatiesysteem uitgewerkt, de Vandyck Comfortklasse, waardoor de keuze voor een dekbed voor jou persoonlijk of het hele gezin eenvoudig wordt. Vooruit, er hangt een prijskaartje aan, maar wat is een goede nachtrust jou waard? Maar eerst even alle voordelen op een rij:

  1. Dons reguleert de temperatuur en zorgt dat je precies warm en koel genoeg blijft. Ganzendons neemt vocht en warmte makkelijk op zonder zijn frisheid te verliezen, waardoor jouw temperatuur constant blijft gedurende de nacht.
  2. Het voelt heerlijk licht en luchtig aan, alsof je op een wolk slaapt. Zo’n fluffy, hoog dekbed? Dat is hoogwaardig dons met een hoge vulkracht. Vulkracht is de belangrijkste factor die zorgt een dekbed dat er dik uitziet maar licht is qua gewicht. Dankzij deze vulkracht, de weerstand die dons biedt, heb je minder dons nodig om toch een goedgevuld dekbed te krijgen. Dons verliest, mits je er goed voor zorgt, zijn elasticiteit niet. Even opschudden en je bed is weer als vanouds.
  3. Een goed dons dekbed drapeert zich perfect om jouw lichaam. Die soepelheid wordt bepaald door de kwaliteit van de dons, de tijk en de stikwijze van het dekbed. Een goed dons dekbed heeft een vierkante vlakverdeling (carré) waarmee het dons gelijkmatig wordt verdeeld en niet gaat wandelen. Om koude zones te vermijden wordt er een laagje vilt tussen de stiknaden gezet, zodat het dekbed goed isoleert. Een luxe vorm van een carré dekbed werkt zelfs met tussenschotjes in plaats van vilt, waardoor de isolatie nog beter is. Bij de dekbedden in de Vandyck-collectie is de tijk een 100% fijnmazig geweven katoen met een zachte finish.

  4. Een goed dons dekbed drapeert zich perfect om jouw lichaam. Die soepelheid wordt bepaald door de kwaliteit van de dons, de tijk en de stikwijze van het dekbed. Een goed dons dekbed heeft een vierkante vlakverdeling (carré) waarmee het dons gelijkmatig wordt verdeeld en niet gaat wandelen. Om koude zones te vermijden wordt er een laagje vilt tussen de stiknaden gezet, zodat het dekbed goed isoleert. Een luxe vorm van een carré dekbed werkt zelfs met tussenschotjes in plaats van vilt, waardoor de isolatie nog beter is. Bij de dekbedden in de Vandyck-collectie is de tijk een 100% fijnmazig geweven katoen met een zachte finish.

Dons percentage: hoe zit dat?
Vandyck dekbedden zijn gevuld met dons of een combinatie van dons en kleine veertjes. Het dons percentage geeft aan hoeveel dons er in een dekbed verwerkt is. Hoe hoger het dons percentage, hoe lichter, zachter, warmer, veerkrachtiger en comfortabeler het dekbed is. De dekbedden in comfortklasse 3 zijn gevuld met 65% eenden dons. Dekbedden in comfortklasse 4zijn gevuld met 90% zuivere witte Canadeseganzendons. De dekbedden in de hogere comfortklasse 5 bestaan uit 95% zuivere witte Oost-Europeseganzendons en bij de superior comfortklasse 6 zijn de dekbedden tot in de kleinste hoekjes gevuld met 100% Boheemse ganzendons, de meest verfijnde, luxe kwaliteit dons. Wil je optimaal genieten van een donzen dekbed, dan adviseren wij een minimaal dons percentage van 90%.

Is een donzen dekbed wel diervriendelijk? Alle Vandyck dons producten zijn Downpass gecertificeerd. Het Downpass-certificaat staat garant voor hoge kwaliteit en geeft de zekerheid dat de dons en veren ethisch verantwoord zijn verkregen en van een strikt gecontroleerde productieketen komen. De ganzen worden niet levend geplukt en de omstandigheden op de farms zijn goed. Dit wordt ook regelmatig door onze eigen mensen ter plaatse gecontroleerd.

Waarom kan ik mijn donzen dekbed niet wassen? Synthetische dekbedden kun je prima zelf wassen, dat geldt helaas niet voor donzen dekbedden. We adviseren je om het chemisch te laten reinigen, om schade te voorkomen. In een wasmachine verliest het dons zijn veerkracht en verliest het dekbed al snel zijn mooie, volle vorm. Het is wel goed om regelmatig een donzen dekbed (buiten) te laten luchten en op te schudden, zodat dons en veertjes zich weer gelijkmatig verdelen. Ook hier geldt: niet in de zon of op een te hete radiator, want hoge temperaturen koken de veertjes droog en dan verliest het zijn veerkracht.

Op zoek naar inspiratie en advies? Bezoek dan een van onze Experience Stores of een dealer bij jou in de buurt.

Waarom een donzen dekbed de beste keuze is (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Greg Kuvalis

Last Updated:

Views: 5815

Rating: 4.4 / 5 (55 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Greg Kuvalis

Birthday: 1996-12-20

Address: 53157 Trantow Inlet, Townemouth, FL 92564-0267

Phone: +68218650356656

Job: IT Representative

Hobby: Knitting, Amateur radio, Skiing, Running, Mountain biking, Slacklining, Electronics

Introduction: My name is Greg Kuvalis, I am a witty, spotless, beautiful, charming, delightful, thankful, beautiful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.