In 5 stappen: welk hoofdkussen heb ik nodig? (2024)

De belangrijkste taak van een kussen is zorgen dat het jouw nek ondersteunt, ongeacht de houding waarin jij slaapt. Een hoofdkussen moet de holle ruimte tussen je hoofd en nek (en schouder bij zijslapers) opvullen. Als je kussen te hoog of te laag is, dan ligt je nek niet in een natuurlijke curve. Heb jij niet één voorkeurshouding, kies dan een medium kussen dat in alle slaapposities ondersteuning geeft.

Als je op je zij slaapt, dan komt de meeste druk op je schouder te liggen en ontstaat er ruimte tussen jouw hoofd en het matras. De perfecte lighouding is als je nek en hoofd dezelfde positie hebben als wanneer je rechtop staat. Zijslapers hebben vaak een wat hoger, steviger kussen nodig dan rugslapers. Let erop dat het in ieder geval een boxkussen is, want die vult de ruimte optimaal op. Dit zijn kussens met een opstaande rand zoals ons Pure Nature kussen in de uitvoering Zeer Stevig. Vind je het fijn om een kussen te kunnen schikken? Kies dan voor een donzen vulling, zoals de stevige Premium Box Pillow.

Leg je vaak een hand onder het kussen? Dan is je hoofdkussen te dun.

Word je wakker met een stijve nek? Waarschijnlijk is je kussen te dik.

Rugslapers kiezen bij voorkeur een hoofdkussen dat niet te stevig is en afloopt, iets hoger in de nek dan bij het achterhoofd. Is het kussen namelijk te dik achter, dan buigt je hoofd naar voren en slaap je met een knik in je nek. Is het achter te dun, dan slaap je met een overstrekte nek. Een goed kussen voor rugslapers is onze Feel Good in de uitvoering Zacht of Medium, met een speciale uitsparing voor de schouders en een hoogteverloop.

Feel Good stevig kussen | Java kapok

Heb je nek en/of rugklachten?

Een kussen met ingebouwde neksteun, zoals Vandyck Balance en Premium Support, biedt betere ondersteuning dan een ‘gewoon’ kussen. Geef het wel minstens een week, het duurt even voordat je eraan went.

Balance zacht kussen | suprelle fresh eco2& Premium kussen | support

Buikslaper

Het beste kussen voor mensen die altijd op hun buik slapen is… geen kussen. Wil je toch iets van ondersteuning? Neem dan een zo dun en zacht mogelijk kussen, zodat je hoofd niet te ver naar achteren wordt geduwd. Een goede optie is het Ventilation kussen in de uitvoering Zacht en Laag of de Superzacht variant van het Pure Nature hoofdkussen gevuld met 90% witte ganzendons.

Ventilation zacht en laag kussen | Open cl.fibr &Pure Nature kussen | 90% G.D.S zacht

Stap 2: Welke stevigheid?

Zowel een stevig/hard als een zacht kussen kan voldoende ondersteuning bieden. Er zijn er die zweren bij een stevig kussen dat zijn vorm behoudt, anderen willen een hoofdkussen waarin ze kunnen wegzakken. Weet je het niet? De vuistregel bij stevigheid is naast de slaaphouding ook het gewicht. Heb je een gemiddeld postuur, dan zit je waarschijnlijk met een medium stevigheid goed. Ben je tenger, dan is een zacht kussen meer geschikt. Voor zwaardere (zij)slapers hebben we (extra) stevige opties. De meeste van onze hoofdkussens bieden meerdere opties in stevigheid, van superzacht tot zeer stevig.

Stap 3: Welke hoogte?

Met hoogte en dikte bedoelen we iets anders dan stevigheid. Een hoog/dik kussen kan zacht zijn en een plat kussen hard. Rugslapers slapen meestal op een niet al te hoog kussen, zijslapers juist weer wel en buikslapers slapen op een zo laag mogelijk kussen.

Het fijne is: de hoogte van bijna al onze hoofdkussens kun je zelf aanpassen door iets van de vulling te verwijderen. Heb je juist meer vulling nodig? Voor de meeste zijn navulverpakkingen beschikbaar.

Stap 4: Welke vulling?

Houd je van dons, synthetisch of natuurlatex? Naast allergieën kunnen persoonlijke voorkeur en specifieke eisen de keuze voor een bepaalde vulling beïnvloeden.

Dons

Alsof je op een wolk slaapt… Er gaat echt niks boven slapen op een donzen kussen uit onze Pure Nature-collectie. Of het nu warm of koud is, het voelt altijd aangenaam aan. Je kunt het bovendien altijd in de gewenste vorm kneden. Voor alle Vandyck dons- en verenkussens geldt dat deze Downpass gecertificeerd zijn. Het Downpass certificaat staat garant voor hoge kwaliteit en geeft de zekerheid dat de dons en veren ethisch verantwoord zijn verkregen en van een strikt gecontroleerde productieketen komen.

Pure Nature kussen | 15% G.D. medium


Synthetisch

De meeste hoofdkussens zijn gevuld met synthetische vezels (polyester vezelbolletjes) en dankzij de veelzijdigheid van het materiaal geschikt voor bijna iedereen. Dat synthetische hoofdkussens niet ademen is niet waar; dit ligt vooral aan de kwaliteit en het soort vezels dat is gebruikt. Ze zijn wel bijna altijd anti-allergisch en makkelijk zelf te wassen.

Natuurlatex

Dit is de meest stevige, veerkrachtige en vormvaste vulling, maar door het ventilerende en warmte regulerende vermogen van natuurlatex blijft het kussen luchtig aanvoelen. Een natuurlatex kussen vormt zich naar de contouren van jouw lichaam, waardoor het drukpunten ontlast. Dankzij deze elastische eigenschap is het zeer geschikt voor mensen met nek- en rugklachten. Het Vandyck Ergonomisch kussen is gemaakt van 100% natuurlatex.

Ergonomisch kussen | medium

Stap 5: Extra eigenschappen?

We zijn er bijna. Je weet, als het goed is, nu wat je wil en wat je nodig hebt. Maar er zijn altijd nog bijzondere extra wensen die wij uiteraard ook graag vervullen.

Allergisch voor huisstofmijt?

De 100% katoenen tijk van onze Allergy-kussens is behandeld met AEGIS® ANTIMICROBIAL TECHNOLOGY en vormt daarmee een fysische barrière tegen huisstofmijt en bacteriën.

Allergy Free zacht kussen | comforel cocoon eco2

Heb je het altijd warm?

Onze Cool-collectie zorgt met klimaatregulerende gelpads voor échte verkoeling.

Cool medium kussen | w.top foam

Zweet je ’s nachts veel?

De kussens uit onze Ventilation-serie hebben een vulling met open structuur die de luchtcirculatie bevorderen.

Ventilation medium kussen | open Cl.fibr

Zoek je een drukverlagend kussen?

Deze verdelen de druk op het hoofd gelijkmatiger en zorgen dat je de hele nacht in de juiste houding blijft liggen. Onze Pressure Relief-lijn bevatten drukverlagende gelvezels die een perfecte ligging stimuleren. Of probeer de Saturn Pillow, gevuld met synthetische memoryvezels; het effect van traagschuim maar zo zacht als dons.

Pressure relief zacht kussen | memory fiber &Saturn pillow | memory fiber

Op zoek naar inspiratie en advies? Bezoek dan een van onze Experience Stores of een dealer bij jou in de buurt.

In 5 stappen: welk hoofdkussen heb ik nodig? (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Trent Wehner

Last Updated:

Views: 5817

Rating: 4.6 / 5 (56 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Trent Wehner

Birthday: 1993-03-14

Address: 872 Kevin Squares, New Codyville, AK 01785-0416

Phone: +18698800304764

Job: Senior Farming Developer

Hobby: Paintball, Calligraphy, Hunting, Flying disc, Lapidary, Rafting, Inline skating

Introduction: My name is Trent Wehner, I am a talented, brainy, zealous, light, funny, gleaming, attractive person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.